Norske designere fortjener ekstra støtte

Norske designere fortjener ekstra støtte

Det er ikke enkelt å få innpass i klesindustrien, spesielt ikke for designere som ikke er tilknyttet etablerte merker og designere. For å få innpass må designeren følge det artistiske uttrykket som motehuset står for.

Over tid så kan en fremadstormende og dyktig designer gjør et så godt inntrykk at de kan få mer frihet til å utvikle sin egen design. Dette tar gjerne flere år og er krevende på alle måter.

I Norge så har vi et lite, men spesielt klesdesign miljø. Det er ingen store motehus å søke innpass i, men likefult klarer norske designere å imponere og få sine produkter vist i andre land.

Når det er sagt, så er det svært sjelden at disse designerne klarer å få en god nok fortjeneste til å virkelig slå igjennom, så lenge de bor i Norge. Mange norske designere vil derfor dra utenlandsk og etablere seg der for å få et godt inntaksgrunnlag.

Kongelig støtte til noen norske designere

Man kan si mye om kongefamilien, men det er klart at kongefamiliens kvinner har bidratt til å vekke interesse for norske designere. Samtidig er det ikke alle norske designere som tas inn i varmen hos de kongelige.

De kongelige har en særegen stil, og klær fra Anti-Sweden, for.eks., vil ikke passe inn i denne stilen. Ei heller ønsker Anti-Sweden å være assosiert med kongehuset. Men norske designere har, uansett stil, fått oppmerksomhet grunnet denne type støtte.

Kjendisstøtte

Kjendiser, som gjerne er mer populære enn de kongelige, gir også sin støtte til forskjellige designere. Men det er ikke helt enkelt å få en kjendis til å støtte din design. Ikke bare skal man overtale en kjendis til å støtte ditt merke, men man skal også finne den rette kjendisen som vanker i de rette miljøene.

Det er ingen vits å få en kjendis som appellerer til elegante østkant damer til å gå i punker inspirerte klær, for å sette det litt på spissen.

Norske kjendiser har også et begrenset nedslagsfelt; nemlig nordmenn. Selv om nordmenn er glad i å kjøpe nye ting og gjerne bruker mye penger på klær, så er det vanskelig å ha bare et marked, nordmenn i Norge.

Spennende design, men dessverre snevert marked

Selv om vi som står bak denne nettsiden elsker Anti-Sweden så er vi i et klart mindretall. Det er en spesiell design og et spesielt uttrykk som kommer frem hos Anti-Sweden. Dette er svært populært blant de som følger Heavy Metall, og enkelte bukser og kolleksjoner blir også svært godt mottatt av ”mainstream” .

Det som er spesielt spennende med Anti-Sweden er at de har klart å beholde sitt design uttrykk, sin stil, selv når de ser at enkelte kolleksjoner gjør det mye bedre enn andre.

Det er nok av eksempler som viser at andre designere har latt seg friste av profitt og at dette over tid ødelegger for deres kunstneriske og designmessige uttrykk. Når man først har havnet inn i dette sporet, så vil det være svært vanskelig å finne tilbake til sin egen design og man vil fort miste drivkraften til å gå videre.